☰ Menu
Ronde Bleek 2a | 6029 PE | Sterksel | +31613230690| info@derondebleek.nl

Karpervijver

Het meer

Het karpermeer heet een oppervlakte van ca. 2,5 hectare en is ontstaan door de aanleg van viskweekwater welke niet geheel is afgewerkt. Het water en zijn omgeving heeft daarmee een grillig en hoog natuurlijk karakter. karpervijverHet is omgeven door grondwallen en natuurlijke bomen en struiken. Het meer en zijn directe omgeving heeft daarmee ook een grote biodiversiteit. Dit zowel op, onder als om het water. Het meer van De Ronde Bleek kent een grote variatie aan voor de karpers aantrekkelijke plaatsen. Er zijn stevige rietkragen, strekdammetjes, eilandjes, paaiplaatsen, zandbanken met 0,5 tot 3 meter water, flauwe taluds, steile taluds en dieptes tot 10 meter, zachte bodems en harde bodems. Door de grote fluctuatie van de waterspiegel is de visserij op de Ronde Bleek elk seizoen anders. Mocht een plateau in maart vis opleveren, in augustus kan er nog maar 20 cm water staan. Het vissen op de Ronde Bleek is dus elke keer weer een uitdaging en nooit hetzelfde. De omstandigheden in en om het meer maken de karpervisserij op De Ronde Bleek tot een uitdaging. Kennis van de karpervisserij is belangrijk en kan hier ten volle worden benut vanwege de grote variatie in omstandigheden op het meer. Kortom een eldorado voor de karper(visser).

 

Het visbestand

Het visbestand van de Ronde Bleek bestaat uit ongeveer 160 gezonde en sterke spiegel, schub en rijenkarpers van 6 tot 49.6 pond. Er zwemmen 20 bekende karpers rond van boven de 30 pond en er zwemmen 4 bekende karper van boven de 40 pond rond. Veel spiegelkarpers hebben een prachtig schubbenpatroon en de meeste schubkarpers zijn zeer mooi en sterk gebouwd. De karpers zijn vanaf 2009 in verschillende fases geïntroduceerd in het karpermeer. De laatste uitzetting van karpers is gedaan eind 2013. Er zijn toen 14 karpers overgezet van de kweekvijver, naar de karpervijver.

Het visbestand is opgebouwd uit ca. 35 % ”Valkenswaard” spiegels, ca. 40 % ”Villedon” spiegels, 5 % Hongaarse spiegels, en ca.20 % schubkarpers. Daarnaast zitten er 7 graskarpers waarvan de grootste ruim 100 cm en ruim 15 kg is. Ook zwemmen er 2 diamantsteuren tot over de meter. Ongeveer 2/3 van het karperbestand bestaat uit spiegelkarpers en 1/3 zijn schubkarpers. De vissen zijn afkomstig van bonafide leveranciers en betrouwbare herkomst en tot de huidge formaten opgekweekt op De Ronde Bleek zelf. De rijkdom aan natuurlijk voedsel, de aangename watertemperatuur (door de diepte) en het bijvoeren van de eigenaar zorgen voor een gezonde en goed groeiende karperpopulatie, die niet zomaar opgeven tijdens een dril!

De Faciliteiten

Op de Ronde Bleek zijn zeer goede faciliteiten aanwezig. Direct aan het meer is een ruimte met douche, toilet, twee urinoirs, een wasbak, magnetron, koelkast en diepvries. Op enkele minuten lopen van het meer bevindt zich een kantine, hier is ook een toilet aanwezig. Tevens kan hier drinken, soep en een kleine versnapering worden gekocht.

Het is ook mogelijk om een appartement te huren. Deze ligt naast de kantine op enkele minuten lopen van het meer. Het volledig ingericht appartement biedt plaats voor 4 personen en is voorzien van een woonkamer, keuken (incl potten en pannen), douche, toilet en 2 slaapkamers met ieder 2 éénpersoonsbedden. De aankomsttijd is 12.00 uur en vertrektijd is 10.00 uur.

Faciliteiten

De stekken

Op het Karpermeer van de Ronde Bleek zijn 6 stekken aangelegd. De stekken 2b, 3 en 4 bestaan uit een hardhouten plateau van 4,5 x 2,25 m en trap tot aan de waterlijn. Op het plateau kunnen de rodpods met hengels geplaatst worden. (het is ook mogelijk met losse steunen te vissen). Stek 1 en 2a bestaat uit een flauw aflopend talud met daarover heen kunstgras om uitglijden te voorkomen. Op stek 5 zijn verschillende niveaus gemaakt, deze zijn tevens voorzien van kunstgras. Op iedere stek bevind zich een schepnet, onthaakmat, weegzak en weegpaal met daaraan afvalbak. (laat je weegzak, onthaakmat en schepnet dus ook thuis!)stek-3

Elke stek is voorzien van een grote vissershut. Deze hut, van 3,6 meter bij 4,25 meter, is de perfecte plek om je visvakantie door te brengen. De achterzijde is voorzien van een raam, de voorzijde van een deur (met magneten, dus tijdens een run gaat de deur bij een lichte duw direct open!). De hut is ruim 3 meter hoog en heeft een ruim afdak. De vloer is egaal gemaakt en voorzien van een laag kunstgras. Hier kun je perfect onder zitten als het regent. De voorzijde van de hut kan voor de helft open gemaakt worden. Dit zorgt voor extra verkoeling in de zomermaanden. De vissershutten zijn omringd door bomen en er zal klimop geplant worden. De hutten vallen zo amper op en de klimop/bomen zorgen voor verkoeling. Er is nog steeds ruimte om je eigen paraplu of iets dergelijks op te zetten. Elke stek heeft een grote variëteit aan vismogelijkheden. De stekken worden afgebakend met een oranje paal die aan de overkant geplaatst is. Iedere stek biedt een grote mate van rust en privacy. Kortom de ideale karperlocatie, ook voor familie die niet vist!

IMG_2762

Plattegrond, dieptekaart en bodemstructuurkaart

Het is ook mogelijk om de dieptekaart en bodemstructuurkaart te laten projecteren op Google Earth. Als je interesse hebt, stuur dan een mailtje, dan sturen wij de bestanden op.

De dieptekaart geeft de dieptes van het meer aan. Rood is heel ondiep en blauw is diep (tot +/- 10 m)

De Ronde Bleek Karpervijver Dieptekaart

De Ronde Bleek Karpervijver 3d Dieptekaart1 De Ronde Bleek Karpervijver 3d Dieptekaart

Bodemstructuurkaart.

Deze kaart geeft de structuur van de bodem aan. Hoe donkerder de bodem, hoe zachter de bodem is.

De Ronde Bleek Karpervijver Bodemstructuur